Sidor

torsdag 2 februari 2012

Våren i Prag

Att möta våren i Prag har väl vi alla drömt om. Och Pragvåren har vi hört talas om. Vi besökte Prag under påsken 2008, för att med egna ögon se hur långt våren kommit.
Vi hade med kort varsel bokat en flygresa från Arlanda för att möta våren i Prag och för att få ett avbrott i vardagen och även på nåt sätt stilla längtan efter vår nya husbil. Det är något år sedan vi var ute och flög, så det känns spännande. Vi möts av solsken och vi kan se att träden har kommit längre i sin grönska och vårblommorna knoppas och en del till och med slagit ut. Vid första mötet med Prag ser staden väldigt vacker ut, när den visar upp sig i solskenet. Vi har bokat rum på Hotel  Axa, ett mellanklasshotell som passar oss bra. Närheten till Prags centrala delar var avgörande vid bokningstillfället. Vi checkar in och tar på oss de skönaste promenadskor vi har med, för nu ska vi upptäcka Prag till fots.

Obecní Dům, Prags Folkets Hus, ligger bara något kvarter bort och är därför den första vackra byggnad vi stöter på. Det är en av Prags främsta jugendbyggnad och stod färdig i början av
1900-talet. Här finns bla Smetanasalen, Prags konserthall, som samsas med restauranger, caféer och kontor. Gemensamt är att alla salar har jugendinredning.                                                                                                                              
Strax intill ligger Prašná Brána, Kruttornet som är en av flera portar in i Gamla Staden. Tornet fick sitt namn på 1600-talet men är äldre än så. Det användes nämligen som krutlager under den tiden. Idag rymmer tornet en utställning om klockgjuteri. På gamla staden torg, Staroměstské náměstí, är det full kommers. Redan på 1100-talet var det en livlig handelsplats och just nu är här påskmarknad. Mängder av små stånd som säljer målade ägg, stickade vantar, tavlor, godis, Trdelnik eller Trdlo (en slags sockerbulle) langos, öl och vin och en massa andra saker som hör till en riktig marknad. Här finns också mängder av uteserveringar och restauranter                    
Torget ramas in av vackra pastellfärgade hus. Huset vid stenklockan är ett av dom och det har ett karakteristiskt valmat tak. Det sitter en stenklocka på hörnet som gett huset dess namn och det är en del av ett palats som byggdes till kung Johan av Luxemburg i mitten av 1300-talet. Staroměstská radince, Gamla stadens rådhus, är också beläget här på torget. På rådhuset finns Astronomiska Uret som tillkom 1490. Det blev så oerhört uppskattat av de styrande i staden, så de stack ut ögonen på tillverkaren för att han inte skulle kunna bygga en liknande klocka någon annanstans. Det astronomiska uret visar inte bara tiden, månaderna, årstiden utan också solens rörelser genom zodiakens tolv tecken och de kristna högtiderna. Vid varje heltimme kommer en hel procession fram. Först döden, som ett skelett, sedan 11 apostlar och sedan Paulus. En tupp gal och klockan slår. Sedan följer Vankelmodet och Fåfängan. Det hela är över på ett par minuter och jag råder dej att hålla hårt i handväska/plånbok under tiden för trängseln är stor och det finns ficktjuvar som passar på, då uppmärksamheten vänds mot skådespelet på uret.
Nu lämnar vi trängseln på torget och går mot floden Moldau (Vltava) och Karlsbron, Karlův most. Den är 520 meter lång, byggdes på 1300-talet och kanske en av världens mest berömda broar. I varje ände finns två torn – Gamla stadens brotorn och Judittornet. Mellan tornen pryds brons räcken av drygt 30 skulpturer, där statyn av den helige Johannes av Nepomunk är den mest uppmärksammade. Den uppfördes 1683. Johannes döda kropp kastades i floden och ögonvittnen sa att en helig ande sågs stiga upp från honom. Att gnida på den upphöjda reliefen sägs ge tur, så vi, liksom många andra före oss, provar.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Karlsbron stängdes för trafik på 1950-talet och därför har den blivit en plats för konstnärer som säljer vackra akvareller, gatuartister som denna positivhalare och försäljare som säljer vykort och annat ”krimskrams”. Därför är trängseln stor även här.
På andra sidan bron möts vi av Malá Strana, eller Lillsidan som ligger utefter floden. Vi gör en sväng in till den lilla ön Kampa och tittar på John Lennon monumentet. Det är egentligen en vägg som ungdomar målade i graffiti, som revolt vid kommunismens slutskede. Det styrande i staden tvättade bort målningarna, men hela tiden kom det ny graffiti och till slut blev detta ett ställe där graffitin blev tillåten. Vi kan läsa fredsbudskap på många olika språk. Give peace a change.  
                                       
Nu har vi en rejäl uppförsbacke framför oss med kullerstensgator och trappor innan vi kommer upp till Pragborgen. Hradčany, borgområdet, är en samling av vackra byggnader. Vi går in genom Gyllene Portalen och ser S:t Veitskatedralen. Det verkar resa sig mot himlen! Här på borgområdet finns massor att utforska men vi lämnar det till nästa gång och promenerar vidare, förbi Högsta domstolen, Kejsarpalatset, Guldgränden och en massa andra vackra katedraler, kapell och gränder. Vi tar trapporna ner mot floden igen och utsikten över staden är fantastisk.

Nové Město, Nya staden, är trots sitt namn byggt på mitten av 1300-talet. Här finns Václav- platsen, som egentligen är en boulevard. Överst på platsen finns Nationalmuseum och strax nedanför Wenzelmonumentet.
Alldeles intill den stora statyn finns ett enkelt monument till minne av de två unga tjecker som tände eld på sig själva i protest mot ryssarnas invasion för att stoppa ”Pragvåren” 1969. Historien är påtaglig och på flera platser påminns vi om tider som flytt.
En annan del av Prag, där historiens vingslag också är påtaglig, är de Judiska kvarteren, Josefov, med bland annat den Judiska kyrkogården. Den här begravningsplatsen var den enda begravningsplatsen för judar och därför har den används i generationer. Man tror att det kan finnas över 12 000 gravstenar här. Den tidigaste är daterad 1429 och den senaste 1787. Gravstenarna står huller om buller men det finns gångar att gå. Trots att det är ganska många besökare här är det stillheten och tystnaden som råder. Ingen talar med hög röst och det känns nästan lite andaktssfullt, i snålblåsten. Här finns också flera synagogor och museum med minnesmärken över förintelsen. En klocka på judiska rådhuset, går åt fel håll eftersom man i hebreiskan läser bakifrån och fram.
Mat och dryck hittar vi nästan i varje gathörn. Det finns små mysiga restauranger och om man går bara ett kvarter från turiststråket är prisbilden en annan. Vi hittade en Italiensk restaurang alldeles nära vårt hotell som blev en favorit. Ett stort shoppingcentra fanns också på ”vår” gata. Här fanns bla H&M och andra välkända märkesaffärer. Prisbilden varierar från det dyraste i modehusen till det billigaste på bakgatorna - så alla kan få nåt som passar plånboken. Vi intog luncherna på torget, bland marknadsstånden, med langos, grillade spett och andra snabba lättlagade rätter.
Prag har en enorm arkitektur och att se alla fantastiska husfasader var mäktigt. Det är lätt att promenera omkring på gator och gränder och blir man trött i fötterna finns spårvagnar att åka med. Det finns även gamla veteranbilar som du kan hyra som taxi eller varför inte ta en tur i hästdroska. Även floden bjuder på upplevelser och det finns många båtturer att följa med på.
Dessa påskdagar har varit intensiva och vi har promenerat flera mil. Men vi har på kort tid fått uppleva otroligt mycket så nu far vi hem och smälter alla intryck.

8 kommentarer:

  1. Vilka bra tips, vi ska dit i sommar på vägen ner till Italien. alltid roligt att läsa lite innan man åker till ett nytt ställe:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att ni ska dit! Hoppas något tips kan komma till användning

      Radera
  2. Jag och sonen flög till Prag förra sommaren. Det var hans 20 års present fr oss. Han ville fota där. Det var ett fantastiskt ställe, mycket att se o fota. Jättefint. Vi kan verkligen rekommendera Prag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken kanonpresent! Och fota kan man ju göra - precis hur mycket som helst, på fasader,byggnader, människor och gatuliv.

      Radera
  3. just Prag har vi pratat om ett par gånger att åka till, jag har länge velat göra den resan. Men ännu har det inte blivit av, Budapest däremot är en stad jag gillar och har besökt. Prag kanske kommer?
    Ska lägga ett ord nu :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prag är helt klart värt ett besök. Budapest skulle jag vilja till, har inte varit där. Än....

      Radera
  4. Min make var i Prag för en internationell congress 1968. Jag var i Sverige hos min mor och skulle flyga till Prag och möta honom där. Tidigt på morron av min, som skulle ha blivit, avfärdsdag visade TVn att ryssarna hade invaderat Tjeckoslovakien. Visste inte vad som hänt. Ingen visste nånting, för det första ryssarna gjorde var att kapa alla radio och TV stationer - inga nyheter kunde fås. Hörde ingenting från Don på fyra dagar. Kunde inte få reda på NÅGONTING. Sen ringde han: Han hade delat bil med några tyskar och var hos en bekant i Tyskland. Vi träffades i London några dar senare.

    Besökte Prag igen strax före Berlin-murens fall. Det var fortfarande kommunist-reglerat, men allting var mycket "lösare"; man visste att nånting skulle hända. - Vilken vacker stad!!! Skulle vilja komma dit igen, men,men

    Ruth i Virginia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hu då! Förstår att det måste varit några oerhört oroliga dygn, för dej. Så skönt att han kom ut helskinnad och att ni kunde återförenas!
      Jag vill också tillbaka, men det finns alltid nåt annat ställe jag inte varit på, som kommer före på "önskelistan"

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.